PDA

Tam Versiyonunu Görüntüle : Archicad'de pratik çizim yapmak...



OdeN
23-08-2006, 21:30
Yıllardır archicad'de çizim yapmış arkadaşlar bu konuda ki bilgilerini paylaşırsa sevinirim. Hızlı ve seri şekilde archicad de nasıl çizim yapabiliriz? bu konuda örnek teşkil edecek bilgileriniz varsa lütfen yazın...Örneğin belli ölçülerde duvar çizilecek, çizime nasıl başlar, sonuca nasıl ulaşır sınız? iki ucu birbirine değmeyen duvarı ufak bir hareketle nasıl birleştirir siniz? perde beton çizmek gerektiğinde nasıl bir yöntem uygular sınız? Archicad'in yeni sürümlerinde gelen kolaylıklar varsa onları da yazınız...

lumina
24-08-2006, 10:37
çizim araçlarından birini seçip ekranda herhangi bir yere tıkladığınız anda "sıfır noktası" geçici olarak bu aracın başlangıç noktasına yerleşir. coordinate box ta dikkat ederseniz x, y, r ve a isimli kutucuklar vardır. klavye den ilgili tuşlara basarsanız bu kutuların içine gereken değerleri girmeniz mümkün. örneğin duvar çizmek istiyorsunuz. duvarı çizmek için ekranda bir noktaya kliklediniz. sonra r tuşuna basıp r kutucuğuna duvar boyunu yazarsınız; a tuşuna basarak ta duvar doğrultusundaki olması gereken açıyı. shift tuşuna basarak ta doğrultuları kilitlemeniz mümkün. (daha çok yatay, dikey ve tercihler kısmında önceden belirlenen bir açı için)
diyelim ki 23 derecelik bir açıyla giden duvar çizeceksiniz. duvar aracını seçip ekranda bir nokta kliklediniz. a tuşuna basıp 23 değerini girin ve sonra alt+a tuş kombinasyonuyla bu açı doğrultusunu kilitleyin. şimdi r değerini yazıp enter a basın. yataya 23 derece yapan r uzunluğunda duvarınız hazır.

uçları değmeyen duvar meselesine gelince. iki duvarı seçin önce birinin endeks çizgisi üzerine gidin "mercedes" işareti kalınlaştığında ctrl tuşuna basarak klikleyin. aynı işlemi diğer duvar içinde yapın. (duvar aracı aktif olmalı)
perde beton için duvar taramalarından yararlanın.

OdeN
28-08-2006, 18:22
Google da dolaşırken pratik bilgiler içeren bir kaynak buldum. Yahoo Archicad.tr grubu

http://groups.yahoo.com/group/archicad_tr/messages/175?viscount=-30&l=1

OdeN
25-03-2010, 14:00
Yıllar önce açtığım konu maalesef yeterli ilgiyi görmedi. Archicad içinde mutlaka pratik özellikler var. Sıkı bir AutoCAD çi olduğum için Archicad de çizim yaparken doğal olarak Autocadle çalışırken rahatlıkla uyguladığım çizim mantığını acaba Archicad de uygulayabilir miyim diye düşünüyorum. AutoCAD'in iki boyutlu pratik çizim özelliklerini Archicad içinde rahatlıkla uygulayabilirsem AutoCAD'den vazgeçmeye razıyım.:D
Archicad deki trim komutu gördüğüm kadarı ile çoklu trime izin vermiyor. Autocad de fence denilen sanal bir çizgi ile trimlenecek objeler tek seferde seçilip trim yapılabiliyor. Aşağıdaki resimde tek tek işaretlemeden görünen fazla çizgileri tek seferde trimlemek mümkün mü? :K
Devamı gelecek :A;)

lumina
25-03-2010, 14:05
Fazla çizgileri seçersiniz, yukarıdan "kes" komutunu aktif hale getirip çizimin sağındaki sınırı kateden bir hat belirledikten sonra hattın silinecek bölgesini işaret ederseniz çizgiler bölünecektir. Sonraki adım "delete" tuşu.

OdeN
25-03-2010, 16:12
Teşekkür ederim sayın lumina. Cevabınızdan önce bunu direk trim komutuyla denemeye çalıştığım için başarılı olamamıştım. Dediğim gibi tamamen AutoCAD alışkanlığıyla kullanmaya çalışıyorum Archicad'i. Meğer cevap Split/Ayır, Adjust/Hizala içinde imiş. Üstteki cevabınızda "kes" komutundan bahsetmişsiniz sanırım kast ettiğiniz Split oluyor.
Split ile nasıl yapıldığını uygulamak isteyen arkadaşlar için kısaca yazmak istiyorum. Alttaki resimde kesilmek istenen çizgileri seçiyoruz. Tabii dikkat edilmesi gereken bir nokta var oda Alt+G kısayolu ile çizgiler grup özelliği içeriyorsa bunu deaktif etmek gerektiği. Bunu yapmazsak çizgiler maalesef kesilmiyor. Çizgileri seçtikten sonra üstteki düğmeden Split/Ayır tuşuna tıklıyoruz. Alttaki resimde sınır çizgimiz belli olduğu için yardımcı çizgi çizmeye gerek kalmadan fareyi sınır çizgisi üstüne getirip bir tık yapıyoruz. Daha sonra göz geliyor istediğiniz yöne tıklayıp çizgileri sınır çizgisinden bölmüş oluyoruz. Sayın lumina'nın bahsettiği gibi fazlalık çizgileri siliyoruz.

OdeN
25-03-2010, 16:27
Bir diğer yöntemde Adjust/Hizala yöntemi. Bu komutla kesme işlemi yapılabildiği gibi AutoCAD'de ki karşılığı Extend/Uzat komutu yerine de kullanılabiliyor.

Bir üstte yaptıklarımızı aynen yapıyoruz Grup deaktif ve kesilecek çizgileri seçiyoruz. Tek farkla bu sefer Adjust tuşuna tıklıyoruz. Yine sınır çizgimiz üzerine fareyi getirip bir tık yapıyoruz ve sonuca ulaşıyoruz. Artık bunun adına ister trim deyin ister hizala, tercih sizin.;)

Hazır bu komutta iken nasıl uzatma yapıldığını da anlatayım. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi çizgileri yine tek seferde seçiyoruz. Adjust/Hizala komutuna tıklıyoruz. (dikkat grup deaktif olmalı) Daha sonra nereye uzatılacak ise o çizgi üzerine tıklıyoruz. İşlem tamam.

OdeN
27-03-2010, 14:50
Arkadaşlar sayın lumina dışında katılım olmuyor. Lütfen sizlerinde katılımı olsun. Aklınıza gelen ilginç özellikleri burada paylaşın, bilgi paylaştıkça çoğalır. Ufak da olsa bir şeyler yazınız...

Yeni bir projeye başladığımızı düşünerek bir şey sormak istiyorum. Kat yükseklikleri belli olan bu projede bütün kat boyunca düşey duvarları aynı olan örneğin dış duvar veya merdiven kovasının duvarlarını kat yüksekliklerini vererek parça parça mı çizmek yoksa bina yüksekliğini vererek tek seferde çizip kapı pencerelerini ilgili katlarda eklemek daha uygun olur? Ne dersiniz?

Ayrı bir soru da kat yükseklikleri belli olan bir projede normal kat 280cm, zemin kat ise 300cm. Zemin kata geçtiğimde çizeceğim duvar otomatik 300cm mi olacak? Normal kata geçtiğimde ise çizeceğim duvarı ayarlarından 280cm ayarlamam gerekiyor?

compu
28-03-2010, 01:21
ArchiCAD'de doğru olan, her kat için duvarları ayrı ayrı çizmektir, 2D boyutlu çizgisel ifadelerle alakalı altyapısı buna göre ayarlanmıştır. Ancak projeniz bir uygulama projesine dönüşmeyecek, sadece model bazında render'larda kullanılmak üzere hazırlanıyorsa, bina yüksekliğinde tek duvar çizmekte (duvar cephesi tek malzeme ise) bir sakınca yoktur. Böyle bir durumda pencereler ancak 3D ekranda kopyalanmak suretiyle daha rahat çizilecektir.

Duvar yükseklikleri, çizilen katın yüksekliğine göre otomatik boyutlandırılmazlar. Her kata uygun duvar yüksekliğini kendiniz ayarlamalısınız, tabi kiriş ya da döşeme paylarını da hesaba katarak.

OdeN
28-03-2010, 12:56
Teşekkürler sayın compu. Archicad'in en önemli özelliklerinden biri de bildiğiniz gibi bir çırpıda keşif çıkartması. Cevabınızdan sonra düşününce metrajın sıhhati açısından her katın duvar yüksekliklerinin dediğiniz gibi tam ayarlanması gerekiyor. Sorumda verdiğim merdiven kovası örneğinde döşeme ve kirişler göz ardı ediliyordu. Haliyle çıkacak olan duvar metrajı da fazla olacaktı. Hazır krişlerden bahsederken uygulama projelerinde kriş çiziyor musunuz? Bilgimat'da kurs gördüğüm zaman krişin genelde betonarme binalarda kullanılmadığı söylenmişti. Krişli bir çizim yapmak istersek döşemeyi kriş eninden sonra mı başlatmalıyız? Yoksa krişe hiç bulaşmayalım mı?;):K

compu
28-03-2010, 14:00
Uygulama projelerinde taşıyıcı sistemin gösterilmesi esastır, özellikle betonarme binalarda hem plan hem kesit düzlenmelerinde kolon/kiriş ("kriş" değil bu arada) ifadeleri eksik bırakılamaz.

Kirişin betonarme binalarda kullanılmadığının/çizilmediğinin söylenmesine üzüldüm, aldığınız kursun bir mimar tarafından verildiğine emin misiniz? :)

Çizimlerinizde kiriş ile döşeme aynı yükseklikte bitmelidir, diğer bir deyişle kiriş ve döşemenin "t" değerleri aynı olmalıdır. Her iki elemanın ortak kesitlerinin olması, metraj sonuçlarını etkilemeyecek, ortak kesit alan hesaba otomatik olarak dahil edilmeyecektir, tabi cut fill değerleri aynı ise.

İyi çalışmalar.

lumina
28-03-2010, 15:41
Zaman içinde edinilen bir pratik olsa da mümkün olduğu kadar modellemeyi yaparken belirli düzen örüntüleri içinde düşünmeye, katmanları vs. baştan tanımlayıp ona göre modellemeyi geliştirmekte yarar var. Modelin belirli bir yoğunluktan sonra düzenlenmesi zaman kayıplarına yol açmakta, modelleri bazen içinden çıkılmaz karmaşalara sürüklemekte.

OdeN
28-03-2010, 19:02
Kirişin betonarme binalarda kullanılmadığının/çizilmediğinin söylenmesine üzüldüm, aldığınız kursun bir mimar tarafından verildiğine emin misiniz? :)

İyi çalışmalar.

Proje modellenirken kirişin pek kullanılmadığını söylemişti. Devamında söylediği bir şey daha vardı onu yazmadım. Kirişlerin olması gereken yerleri Archicad'in oluşturduğu kesitler üzerinde çizerek tamamlıyormuş. Bu arada evet Mimardı.

OdeN
28-03-2010, 19:11
Zaman içinde edinilen bir pratik olsa da mümkün olduğu kadar modellemeyi yaparken belirli düzen örüntüleri içinde düşünmeye, katmanları vs. baştan tanımlayıp ona göre modellemeyi geliştirmekte yarar var. Modelin belirli bir yoğunluktan sonra düzenlenmesi zaman kayıplarına yol açmakta, modelleri bazen içinden çıkılmaz karmaşalara sürüklemekte.
3 Boyutlu çizim programlarının sanırım en büyük zorluğu proje karmaşıklaştıkça üzerinde revizyon yapmanın çok zor hale gelmesi oluyor. Çizim programlarının verileri çok iyi derleyip toplaması gerekiyor. Kullanıcısına bak şurada şu kadar kapı, şu kadar penceren var diyebilmesi. Sonradan dönüp revizyon yapma ihtiyacı olduğunda gözden kaçan bir şey bırakmamalı.

lumina
28-03-2010, 19:15
Kendi içinde bir çalışma düzeni olan çizimlerde revizyon yapmak o kadar sıkıntılı olmayacaktır. Benim kastettiğim, "serbest stil" bir çizimi sonradan belirli bir düzene oturtmanın zahmetli oluşu. Ancak dediğim gibi, bu zaman içinde edinilen bir deneyim.

OdeN
29-03-2010, 22:29
Bir ipucu vermek istiyorum. Archicad'de kapı pencere yerleşimi yaparken köşe noktasından örneğin 15cm ilerisine yerleştirmek istiyoruz. Snap/yakalama seçenekleri de kapalı. (Üst menüdeki) Bu durumda kapı veya pencereyi seçili hale getirip shift tuşu basılı iken yön tuşlarını kullanarak (standart değerlerin değiştirilmediğini farz ederek) her basışta 5cm kaydırabiliriz. Kaydırma değerinin ne kadar olacağını Görüntüle/Grid seçenekleri/Gridler ve Geriplan menüsünde bulunan Grid yakalama/Öteleme'den ayarlayabilirsiniz.:A
Bu durumda kapıyı tam duvar köşesine kondurup yön tuşlarına üç kere basmak yeterli olacak.:D

OdeN
30-03-2010, 12:25
Resimde görünen merdiven korkuluğunun ayni sitilde normal kat dönüşünü yapmak mümkün mü? Obje kütüphanesine baktım fakat aynı tarz korkuluk sitilini göremedim. Ayrıca oradaki korkuluk tiplerinden bazıları 150cm ile sınırlanmış 50cm yapmak istersek nasıl yapabiliriz?

OdeN
02-04-2010, 13:46
Resimde görünen merdiven korkuluğunun ayni sitilde normal kat dönüşünü yapmak mümkün mü? Obje kütüphanesine baktım fakat aynı tarz korkuluk sitilini göremedim. Ayrıca oradaki korkuluk tiplerinden bazıları 150cm ile sınırlanmış 50cm yapmak istersek nasıl yapabiliriz?
Bu konuda yorum yapabilecek kimse yok mu? Sahanlık olan yerlerin korkuluğunu merdivenin içindekiyle aynı şekilde yapamıyor muyuz? :K:K:K

compu
02-04-2010, 14:51
Hayır, iki merdiven modeli standart yöntemlerle farklı olmak zorunda. Merdiven ve sahanlık korkuluğunu kendi imkanlarınızla obje yapmak dışında çareniz yok.

OdeN
02-04-2010, 20:19
Hayır, iki merdiven modeli standart yöntemlerle farklı olmak zorunda. Merdiven ve sahanlık korkuluğunu kendi imkanlarınızla obje yapmak dışında çareniz yok.
Merdiven objesinin içindeki aynı korkuluk ölçülerini kullanabilmek için AutoCAD'de olduğu gibi explode etme imkanı var mı? Tabi bu sorduğum Archicad içinde olabiliyor mu?

Aklıma gelen diğer bir yöntem ise merdiven objesini AutoCAD'e export edip oradan aynı korkuluk ölçülerini kullanarak bütün sahanlığı tek bir korkuluk objesi yapmak geliyor. Ne dersiniz?

OdeN
21-04-2010, 12:56
Otomatik iç ölçülendirmede kapı boşluklarına duyarlılık yok mu arkadaşlar? Sanırım tek tek ölçülendirilecek yerleri işaretlemek gerekiyor?

compu
22-04-2010, 11:20
Ne yazık ki yok, kapı ve pencereleri kendiniz ölçüye eklemelisiniz. Otomatik iç ölçülendirme, sadece çok fazla sayıda iç duvar ölçü çizgisiyle kesilecekse tercih edilmeli, başkaca bir pratikliği yok.

OdeN
22-04-2010, 20:52
Cevabınız için teşekkür ederim Compu.
Altta resimdeki merdiven üstüne taşan duvarı nasıl kesebilirim acaba?:K

lumina
22-04-2010, 20:54
Solid Object Operations?
Bir diğer seçenek merdiven döşemesi eğiminde bir çatı çizin (kalınlığı 0 olsun) Çatının üstünde kalan parçayı trim edin. Çatıyı silin.

OdeN
22-04-2010, 21:46
Solid ile denedim, duvardan merdiveni çıkardım ama üst parça ayrı bir obje yani silinebilir bir parça haline gelmedi. Yani üsttekine tutunca alttaki de seçili hale geliyor. Solid elementi kullanmadan önce ortak hacimlerde malzemeler biribirine karışmış görünüyordu. Çıkarma işlemine tabi tutunca resimde göründüğü gibi duvar malzemesi merdivenin içinde görünmüyor. Çatıdan kes komutunu biliyordum fakat burada kullanmak aklıma gelmemişti. Daha pratik bir yol vardır sanmıştım. Solid elementle nasıl yapılır detaylı yazabilirseniz sevinirim.

lumina
22-04-2010, 21:52
Solid Element Operations aslında parçaları birbirinden koparmıyor. İşlem gören parçayı "Hidden Layer" diye bir katmanın içine atıyor. Katman listesinde bu katmanın mevcut ve kapalı olduğunu (göz ikonu kapalı) kontrol edin.

Deren Uysal
22-04-2010, 21:54
Solid elementle şu şekilde yapmanız gerekir, (zannedersem bu yolu denemediniz)

merdiveni operator, duvarı target element olarak seçtikten sonra, subtraction with upward extrusion demeniz gerekiyor.
Yani sadece çıkarırsanız,eklediğiniz fotoğraftaki gibi,kesişen bölgedeki duvarı siler.Ancak kesişen bölge ve üstünü sil derseniz,istediğiniz sonucu elde edersiniz.

OdeN
22-04-2010, 21:55
Çizimden bakardım fakat buradan sorayım. Çatıdan kes komutunda da çıkartılan parça "hidden layer" mı gönderiliyor?

lumina
22-04-2010, 21:57
Hayır, trimde başka türden bir "abrakadabra" gerçekleşiyor.

OdeN
22-04-2010, 21:59
:) :d:d:d

Deren Uysal
22-04-2010, 21:59
http://www.freedrive.com/file/1177666

sorun

http://www.freedrive.com/file/1177667

sadece subtraction

http://www.freedrive.com/file/1177668

subtraction with upward extrusion

OdeN
22-04-2010, 22:21
"This is a private content" diyor......

Deren Uysal
22-04-2010, 22:27
Resimleri ekleyememişim...
ilk resim sizin yaptığınız çözüm.
ikincisi sorunlu hal.
son resim de subtraction with upward extrusion seçeneğini kullandığınızda elde edeceğiniz sonuç.

not: resimleri eklediğim mesajdan önce,açıklama mesajı atmıştım,ancak foruma yüklenene kadar,diğer mesajların arasında kaldı. (bkz. 2.sayfa)

OdeN
22-04-2010, 23:17
Çok teşekkür ederim, bu yöntem ile harika oldu. 20 dk dır çatı eğimini ayarlamaya çalışıyordum. Acemilik çok kötü. :)

lumina
22-04-2010, 23:20
Çatı eğimini ayarlamak için merdiven profilini gösteren bir kesit alıp zeminle yaptığı açıyı ölçmeniz yeterli :)

OdeN
22-04-2010, 23:26
Diyorum ya acemilik çok kötü :) Teşekkürler sayın lumina

OdeN
24-04-2010, 12:28
Görünüşlerde oda içindeki objeler (Oda kapısı, masa, dolap) çizime dahil ediliyor. Bu da çizgi karmaşasına neden oluyor. Bir diğer sorun ise plan katlarını oluşturan dış duvarları kat kat oluşturduğum için her katın "project zero" da çizgi oluştuğu görülüyor. Kolonlar dış duvara geldiği için düz satıh oluştursa bile farklı malzemeden oluştuğu için doğal olarak çizgi çiziliyor. Doğrusunu söylemek gerekirse görünüşlerde ki bu karmaşa moralimi bozdu. Bunları önlemek için nasıl bir yol izlemek gerekiyor. :K

lumina
24-04-2010, 14:07
Sayın Oden,
Size önerim biraz vaktinizi ayırıp nesnelerdeki parametre ayarlarının ne işe yaradıklarını, neyi nasıl etkilediklerini görmeniz için tek tek deneme yapmanız. Angarya gibi görünecektir belki ama emin olun programın mantığını anlamanız ve modelleme/çizimin sizin istediğiniz doğrultularda yürümesine imkan verecektir.

View>3D View Mode>3D View Settings ayarlarında Transparency in Shading ayarını "off" yaparsanız şeffaf yüzeylerin arkasında kalan nesneler görünmezler.
Kesitinizin ayarlarında Model Display diye bir başlık var. Uncut Elements başlığı altında "fill uncut surfaces with:" ayarını "own material colors (shaded)" olarak değiştirmeyi deneyin. Bir de nesneleri tanımlayan çizgilerin ayarlarını birbirine eşleştiştirin (hoş bu da çizgi kalınlığı ayarlarıyla ilgili başka sorunlara yol açabilir)

Deren Uysal
24-04-2010, 14:14
Bildiğim kadarıyla, o project zero çizgisi çıktıda gözükmez.Ama o gözükmese de,farklı iki duvar olduğu için orada yine bir çizgi gözükmesi muhtemel...
Benim kullandığım ve genelde de kullanıldığını düşündüğüm yöntem ise,section settings de, kesiti auto-build yerine,drawing olarak ayarlamak..Ve sonrasında istemediğiniz çizgileri silmek..Drawing yapmamızın amacı da,kesitimizi projeden bağımsız hale getirmek istememiz,yani kesitte gözükmesin diye sildiğimiz bir koltuk,aslında projeden silinmiyor,sadece kesit çiziminden siliniyor.

Ancak oda içindeki objelerin,görünüşlerde görünmesini tam anlayamadım.Transparan yüzeylerin arkasından mı gözüküyorlar ?
Öyle olsa gerek.

Buna yukarıda anlattığım gibi çözüm getirebilirsiniz,ancak her objeyi tektek silmek hoş olmasa gerek.Cephe yada Kesit için,ayarlara girerek general sekmesinde 'horizontal range' için limited seçeneğini işaretleyip,plan düzleminde en son gözükmesini istediğiniz sınırı belirlerseniz,içerideki masaya sandalyeye kadar herşeyin görünmesini önleyebilirsiniz.

lumina
24-04-2010, 14:49
Pencerelerdeki açılış yönünü ifade eden çizgi sorusunu atlamışım.
13 versiyonu kullandığınızı varsayarak yazıyorum.
Document>Set Model View>Model View Options altında Options for GDL Objects (Archicad Library 13) penceresinde sağ tarafta "show opening lines in 3D for windows and doors" yanındaki kutucuğu boş bırakın.

OdeN
24-04-2010, 15:51
View>3D View Mode>3D View Settings ayarlarında Transparency in Shading ayarını "off" yaparsanız şeffaf yüzeylerin arkasında kalan nesneler görünmezler.
Bir de nesneleri tanımlayan çizgilerin ayarlarını birbirine eşleştiştirin (hoş bu da çizgi kalınlığı ayarlarıyla ilgili başka sorunlara yol açabilir)

Archicad 13 kullanıyorum. Transparency in Shading ayarını "off" yapmama rağmen cam arkasında kalan oda kapısı yine görünüşe giriyor maalesef. Alıntı yaptığım yerdeki son önerinizi anlamadım çizgilerin priorities ayarlarından mı bahsettiniz?



Cephe yada Kesit için,ayarlara girerek general sekmesinde 'horizontal range' için limited seçeneğini işaretleyip,plan düzleminde en son gözükmesini istediğiniz sınırı belirlerseniz,içerideki masaya sandalyeye kadar herşeyin görünmesini önleyebilirsiniz.

Görünüşe alınacak sınırları tanımlayabiliyoruz ama bunun da benim için sakıncası, çevre ilişkisini görmek istemem. Üstte eklediğim görünüşte kolon çizgileri görünüyor bunu engellemek için sıvalı duvar yapmak gerekiyor herhalde. Planları oluştururken sıvalı duvar çizmeye çalıştım fakat 10cm 20cm duvar işin içine girince sıva çizgileri birbirine karışmaya başladı. Ne yaptıysam düzeltemedim.

Sayın lumina inanın Archicad'i çok kurcalıyorum ama o kadar çok ayar var ki işin içinden çıkmak benim için çok zor. Cevaplarınızla Archicad'de doğru çizim tekniğine gittikçe yaklaşıyorum. Ne kadar teşekkür etsem azdır.

lumina
24-04-2010, 16:11
Pardon, eski bilgilerle karışıyor bazen yeni bilgiler. Kesit ayarlarında "Model Display" başlığında "Uncut Elements" bölümünde Transparency ayarını boş bırakın.
Nesneleri tanımlayan çizgiler derken plan ve kesit özelliklerinde kullanılan çizgi renklerini kastettim.
Kesit ayarlarında da plan ayarlarını "override" eden "uniform pen for cut elements" ve "uniform pen for uncut elements" ayarlarını kurcalayın.

OdeN
24-04-2010, 16:31
Transparency'nin çentiğini kaldırınca problem çözüldü :) Geriye kolon çizgileri ile project zero çizgisi problemi kalıyor. Project zero sorunu için bütün kat duvarlarını bina yüksekliğinde yapmak bir çözüm olarak aklıma geliyor. Kolon sorunu içinde sıvalı duvar çizimi görünüyor. :A

lumina
24-04-2010, 16:56
Kesit ayarlarında story levels başlığında "display only" ayarını "none" yapmayı denediniz mi?

OdeN
24-04-2010, 18:16
Sayenizde denedim. :) Çok soru soruyorum farkındayım fakat bu sorularım yeni başlayan kullanıcılar için de çok yararlı olacağına eminim. Bu durumda görünüşlerle ilgili kolon çizgisinin görünüşe girme problemi kalıyor. :D

Başka bir konuda ülkemiz şartlarına göre çizilmiş bir proje örneği rica edilmişti. Bende aynı ricada bulunmak istiyorum. Belediyeye veya kamuya sunulan bir projeyi paylaşabilen olsa ne güzel olurdu.

lumina
24-04-2010, 19:09
Aslında seçenekleri biraz dikkatlice gözden geçirirseniz cevap beklemekle geçen sürede siz de bulabilirsiniz :)

OdeN
03-05-2010, 16:07
Alttaki videoda 28. saniyede x koordinatına girilen değerle 1800mm öteden merdiven başlatılıyor. Bunu nasıl yaptığını anlatabilecek olan varsa sevinirim. Çok pratik bir yöntem.

http://www.cadimagetools.com/resources/movieView.aspx?id=136

lumina
03-05-2010, 16:29
X değeri ile başlangıç noktasını tespit edecekseniz imlecinizi referans alacağınız nokta üzerine getirdikten sonra klavyede x tuşuna basıp uygun değeri girin; enter tuşuna basmadan önce - veya + tuşlarına basarsanız, referans noktasına göre girdiğiniz değer kadar x- ya da x+ yönünde kaydırma yaparsınız.

OdeN
03-05-2010, 16:37
Süper, teşekkürler. Konu başlığına cuk diye oturan bir bilgi.

mimkar
11-06-2010, 01:14
Ekstra addon(eklenti) kullanmadan bazı yapısal elemanları ve objeleri yapmak hem çok zor hem de çok vakit alır.Merdiven ve korkuluklarını cigraph firmasının archistair veya cadimage firmasının stairbuilder eklentisi ile hem daha esnek hemde hata oranı düşük doğru veya doğruya yakın şekilde yapabilirsiniz.Kirişleri projelerde kiriş elemanı ile tanımladığımız zaman bazı birleşim detay hataları veya eksik birleşimler ile karşılaşılabiliyor.Benim izlediğim yöntem ki(keşif ,metraj çıkarılmayacaksa ) kirişleri kesitlerde çizgi komutu ile manuel olarak çiziyorum.

trkatmer
11-06-2010, 22:09
ArchiCAD' i tanımlamak ve biraz da pratik üzerine: ArchiCAD'i bir kelime ile anlatmak gerekirse iki kelime kullanarak "Aç Kullan" diye tanımlayabiliriz. Meşhur "Tak Çalıştır" gibi.
Pratik çizim üzerine yazacak bir kaç cümlem var:
1-Merdivenler: Tasarım merdivenler oluşturmayacaksak en pratik ve kullanışlı korkuluk seçimi paralel korkuluklardır. Obje deposunda paralel çubuklardan oluşan bir çit elemanı var. Bu obje sahanlıklarda kullanıldığı taktirde merdivene ait paralel çubuk korkuluklar ile uç uca gelebilmekte, bu sayede kesitte ve planlarda korkuluk sürekliliği sağlanmak kolay ve hızlı bir hal alabilir. Tek eksiği havada duran paralel çubukların düşey elemanlarının olmayışı. Bu eğer göz ardı edilemeyecek bir sorun olarak göze batar ise başka bir elamnlar yada kesitte çizgileri kullanarak bu göreceli sorunu aşmak oldukça kolay olacaktır.

2-Döşemeler: Döşemeler için ise iki mükemmel çözüm var. Birincisi döşeme et kalınlığını ve kirişleri teker teker oluşturarak (asmolen döşemeler içinde aynısı geçerli) kesitlerde kusursuz çıktılar elde etmek. Bu biraz zaman alabiliyor. İkincisi ise döşemeleri eşit kalınlıkta bir döşeme objesi ile tanımlamak ve kesit çıktıları üzerinde tarama/desen objesini kullanarak döşeme ve kiriş kesiti oluşturmak. Bu yöntem oldukça hızlı ve keyifli. :)

Son olarak ArchiCAD'i sora sora öğrenmek aylar, açıp kullanmak günler ister.

OdeN
16-06-2010, 14:17
Bu merdivene limonluk eklemek isterseniz nasıl bir yol izlersiniz? Aynı soruyu balkon kenarındaki 10-15cm lik parapet içinde sormak istiyorum. Tek parça halinde döşemeden yapmak mümkün mü?

trkatmer
16-06-2010, 22:35
Limonluklar kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Uzun süreli olanı basamaklara çeşitli araçlar yardımı ile parçalar eklemekten ibaret.. Kısa süreli olanı ise profil yöneticisi yardımı ile bir kerede limonlukları oluşturmaktan ibarettir. Dikkat çekmek istediğim bir nokta var. ArchiCAD içinde kullanmasını öğrenmenin zaman alacağı, özel durumlar gerektiren bir araç yok. Olan tüm araçların (kolon,döşeme, çatı vs.) kullanması da oldukça basit. ArchiCAD'i verimli kullanabilmek bu araçların ne işe yaradığını bilmek ya da hızlı kullanmaktan ziyade bu araçları hedefimiz doğrultusunda kullanabilmek için en iyi yöntemleri keşfedebilmeye bağlıdır.

Sn. OdeN, sorunuz vesilesi ile ilk defa bir merdivene limonluk oluşturma ihtiyacı duydum. Süreci yazıyorum...

İlk aklıma gelen profil yöneticisinden merdivenin üstüne oturabilecek bir kesit tanımlamak oldu. Sıfırdan bir kesit çizmek yerine merdiveni kesit aracı ile kestim. Oluşan model-kesitteki kesit detayını copy-paste yaparak 2d hale getirdim. Bunu tarama aracı ile sihirli değeneğ kullanarak ta yapabiliriz. Ortaya çıkardığım taramayı x,y(2 cm,2 cm ) kopyalayarak, limonluklu merdivenimin tam limonluğundan geçen bir kesittin çizimini elde ettim. Bu limonluk kesitini profil yöneticisinde doğru konuma yerleştirerek duvar aracına bağladım. Duvar aracı ile merdivenime iki tık ile kova boşluğu kenarına limonluğu eklemiş oldum. Hepsi bu kadar. Profil yöneticisinde de materyal atamayı unutmamak lazım.

Eğer döner bir merdiven için nasıl yaparım derseniz, ki henüz böyle bir sorunuz yok; sanırım o biraz uğraştırabilir. Onu da kova boşluğunun iki kenarına kol boyu iki kesit alarak profil tanımlanabilir. İki kolu birşeştiren (kova boşluğunun dar kenarı) kenarı ise elle bir iki parça ekleyerek yapabiliriz.
210182101921020

OdeN
18-06-2010, 00:50
Sn. trkatmer, bu güzel cevabınız için teşekkür ederim. Rölövesini çıkardığım bir proje için limonluk çizmem gerekiyordu. Archicad üstatlarının farklı yöntemleri vardır diye düşündüm. Verdiğiniz örnek çok değişik bir çizim yöntemi olmuş. Bunları düşünüp uygulamak can alıcı noktayı oluşturuyor. Sorduğum bazı sorularda sanırım yanlış anlaşılıyorum amacım en pratik çizim yöntemlerini açığa çıkarmak. Kim bilir daha ne yöntemler vardır yoksa dediğiniz gibi duvar aracı ile aydınlık boşluğuna limonluğu eklemek kolay. Tekrar teşekkür ederim...

ASİYE
05-07-2010, 21:44
merhaba nette archicad türkçe ama detaylı pdf döküman var mı? ve döşemeden merdiven yaptım ama korkuluğu hazır objeden kullansam nasıl eğimli merdivene uygun çıkartacağım?
aldığım kesitler arc de çok kötü çıkıyor? ayarlar nasıl yapabilirim? obje çizip kütüphaneye nasıl kayıt yapabilirim? bazen duvarlar tam kesişmiyor seçip kesiştir komutunu uygulamaya çalışıyorum ama her zaman olmuyor. kullandığım sürüm arc13 türkçe bu arada. cevap yazarsanız memnun olurum.